Om Babybojen

Babybojen initierades av Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet eftersom inget barn ska behöva drunkna. Tillsammans vill vi hjälpa alla föräldrar att lära sina barn flyta hemma i badkaret eller badbaljan och därmed öka säkerheten kring vatten.


Ladda ner Babyboj-programmet här

pdf (2.5 mb)I programmet hittar du det allra mesta du som förälder kan tänkas behöva veta när du ska bada ditt lilla barn. Där finns också enkla tips och övningar som ni kan göra tillsammans för att öva flytkunskapen och vattenvanan hemma i badkaret eller badbaljan från det att ditt barn bara är några månader gammalt.


Programförklaring

Barnen har sina aktiviteter, de vuxna har sina och aldrig möts de två. Eller? Jo, i badet kan hela familjen vara med och skratta tillsammans. Att bada är en rolig familjelek som passar lika bra vid stranden, som i simhallen eller hemma i badkaret.

Vatten lockar till lek och experiment, men kan just därför också vara farligt. Särskilt för upptäcktslystna, men ännu inte simkunniga, små äventyrare som inte förstår faran.

Som tur är drunknar allt färre barn. En förklaring är att Svenska Livräddningssällskapet har satsat mycket på allmän simkunnighet och kunskap om vattensäkerhet. Idag är det obligatoriskt med simkunskap först vid årskurs sex, men 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan de har hunnit bli så gamla.

Självklart ska inte ett enda barn behöva drunkna i Sverige. Därför initierar Trygg-Hansa tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet projektet Babybojen där vi bland annat uppmuntrar föräldrar att lära sina barn att flyta hemma i badbaljan eller badkaret. Att kunna flyta är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten. Att flyta handlar inte bara om att plaska runt på rygg i några minuter utan ger också vattenvana och lär barnet att känna trygghet, ha roligt i vattnet och bidrar till att minska antalet drunkningsolyckor.

En del barn är riktiga badgalningar medan andra inte alls trivs med att förvandlas till ett russin. Oavsett hur ditt barn är, så är detta program fyllt med massor av tips som kan hjälpa till att göra badstunderna fyllda av skratt och minska risken för att en olycka händer.